Normaal gesproken kun je op basis van je hartslag een goede indicatie krijgen van je inspanning. Wanneer je vaker met je hartslagmeter sport (vaak een simpel horloge) leer je welk gevoel er hoort bij een inspanning van 60-80% (trainen van uithoudingsvermogen in algemene zin) en wanneer je daarboven komt (pittiger trainingen die ook richting anaerobe trainingen kunnen gaan). Je hartslag is altijd afhankelijk van meerdere factoren naast enkel en alleen de inspanning. Je vermoeidheid, je algemene fitheid, stress etc. Maar wanneer je zwanger bent veranderen er fysiologisch echt 'grootse' dingen in je lichaam en zul je merken dat die hartslag zich anders gedraagt dan normaal!
Ik train veel (top)sporters tijdens hun zwangerschap en krijg vaak een licht bezorgde vraag dan wel mededeling dat die hartslag de lucht in vliegt bij de minste of geringste inspanning! Al meteen bij het begin van de zwangerschap.
Ik heb een geruststellende mededeling: dit is heel normaal! Tijdens je zwangerschap heb je een liter extra vocht welke moet worden rondgepompt. Je zult begrijpen dat dit je hart extra moeite kost en zodoende er een fysiologische aanpassing plaats vind: je krijgt een dikker hart (je hart is eigenlijk een grote spier) welke krachtiger kan pompen maar zal ook een hogere slagfrequentie hebben om het bloed te kunnen laten circuleren.
De praattest
Maar hoe weet je nou of je goed bezig bent met je training gericht op je uithoudingsvermogen? Welke trainingstool kun je wel betrouwbaar toepassen?Er is een hele simpele valide test: de praattest. Door simpelweg te checken hoe je nog kunt praten gedurende je training geeft de beste indicatie hoe het met je lichaam gaat.
De Praattest:
· Kun je nog een gewone zin uitspreken: Top.
· Ben je buiten adem: To much.
· Kun je je hele levensverhaal nog vertellen: Er kan wel een stapje bij.
De Borgschaal
Een ander meetinstrument is de Borgschaal. Dit is een lijst met zwaarte van belasting gekoppeld aan de Borgscore. Een inspanning van 12/13 is datgene wat we graag willen.
Je gevoel
Wanneer je veel op hartslag hebt getraind hoop ik dat je naast het kijken naar de cijfertjes ook je gevoel hebt leren kennen wat hoort bij een bepaald inspanningsniveau / hartslagzone. Herken je het gevoel dan weet je vaak ook dat je goed zit!
Heel veel succes en blijf je nou vragen houden of onzeker zijn over je training? Kom eens met een ZwangerFit® training! Schrijf je hier in.
Goed om te weten! Ik snapte al niet waarom mijn hartslag zo hoog was steeds terwijl ik me prima voelde. Op gevoel dus!