top of page
  • Anouk

Met deze 7 tips houdt jij je hoofd koel tijdens tropische temperaturen!

Er is nog geen sprake van een officiële hittegolf, maar gevoelsmatig is dit bij mij zeker het geval. Weet jij ook niet goed wat je kunt doen om je hoofd koel te houden tijdens tropische temperaturen? Lees dan verder! Met deze 7 tips én een lekker recept voor een koel ontbijtje kun jij de hitte vast een stuk beter aan.


1. Drinken, drinken, drinken 💧 Met het lekkere broeiweer zal je een stuk meer zweten. Super praktisch wel, want daardoor koelt je lichaam meer af. Zeker als je zwanger bent heeft je lichaam meer nood aan hydratatie. Wist je dat je beter geen ijskoud water kan drinken? Het voelt misschien tijdelijk even lekker, maar zal zorgen dat je hersenen deze afkoeling oppikken en zorgen dat je weer gaat opwarmen. Lauwe thee of water met fruit of munt op kamertemperatuur is een beter idee.


2. Kleed je luchtig 👙

Met dit warme weer is het natuurlijk logisch dat je je trui in de kast moet laten liggen. Draag met deze temperatuur zoveel mogelijk luchtige en lichte kleding. Stoffen als katoen en linnen zijn ideaal. Ook tijdens het sporten voelt het natuurlijk prettiger om geen synthetische en strakke kleren te dragen. Geen strakke broeken of shirts, lekker los en wijd is het advies. Wist je trouwens dat je je frisgewassen was het beste in de slaapkamer kan laten drogen? Door het gebruik van de wasdroger warmt je huis natuurlijk behoorlijk op én zo zorgt je tegelijk dat de lucht in de slaapkamer wat meer vochtig is. Een vochtige lucht voelt minder warm aan.


3. Zorg voor een koele slaapkamer 🛏️

Lekker slapen is sowieso prettig, al zal dit iets meer een uitdaging zijn dan normaal. Mocht je de luxe hebben van een airco op je slaapkamer zal het wat gemakkelijker zijn. Probeer anders zoveel mogelijk de zon uit je slaapkamer te weren door de gordijnen dicht te laten. Ook kan je beter de ramen en deuren open zetten als het buiten is afgekoeld. Een ventilator in het raam kan helpen de warme lucht uit de slaapkamer te blazen en de afgekoelde buitenlucht naar binnen te laten. Een extra slaaptip: Een koude en iets natgemaakte handdoek op je voorhoofd of in je nek is heerlijk tijdens het slapen!


4. Plan zo mogelijk je dag in volgens een tropenrooster ☀️

Heb je de mogelijkheid om flexibel je dag in te delen? Ben je niet gebonden aan tijdens waarop je iets moet doen of waarin er iets van je wordt verwacht? Plan dan de actieve taken in op de koelere momenten van de dag. Sta wat eerder op om zo fris aan het werk te kunnen en houd je tussen 12:00 en 16:00 rustig. Dan is over het algemeen de dag op z'n warmst.


5. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar houd je hoofd koel 🧘🏼‍♀️

Figuurlijk je hoofd koel houden bedoel ik dan. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Als je je gaat opwinden over bijvoorbeeld de warmte, zal je lichaam stresshormonen aan gaan maken. Hierdoor gaat onder andere je hart gaat sneller slaan, de bloeddruk gaat omhoog, allemaal bedoelt om je lichaam klaar te maken voor actie. Naast dat dit ook energie kost, zorgt dit ook voor opwarming van je lichaam. Houd je rustig en koel!


6. Sporten? Luister naar je lichaam 🏃🏼‍♀️

Is het een goed idee om met dit warme weer te gaan sporten? Alleen als het goed voelt voor jou om te doen. Kan je bijvoorbeeld sporten in een koele ruimte of doe je een laag intensieve sport en voel je je goed? Dan kan je prima je sport blijven doen. Bij HipFitMam trainen we grotendeels buiten. Als de temperatuur buiten nog verantwoord is om in te trainen en de zwangere dames en mama's voelen zich goed, zal de training gewoon doorgaan. Tijdens deze warmte passen we de intensiteit van de trainingen aan en zorgen we in ieder geval voor genoeg drinkpauzes. Luister goed naar je lichaam en doe waar jij je prettig bij voelt.


7. Vermijd zware en warme maaltijden (+ recept!) 🍓

Je hebt er waarschijnlijk al geen zin in het eten van hele zware, vette maaltijden. Maar ook warmte technisch is het niet zo'n goed idee. Het kost je lichaam de nodige energie om deze maaltijden te verteren wat ook weer voor warmte zorgt. Ook pittig en scherp gekruid voedsel kan gevoelsmatig zorgen van opwarming van je lijf. Als je niet gewend bent aan warme temperaturen, kan het prettiger zijn om de warme maaltijd te laten staan en voor koudere gerechten te gaan. Een pastasalade, een frisse salade met groenten en fruit of een koude soep is dan een goed idee. Waar ik graag mijn dag mee begin is dit heerlijke ijsontbijtje!

Benodigdheden voor één portie ijsontbijt:

  • ±175 gram diepvries fruit, ik had hier zomerfruit met aardbeien en allerlei bessen

  • 6 eetlepels (50 gram) havermout

  • 200/250 ml melk die je lekker vindt of in de koelkast hebt staan. Hier gebruikte ik havermelk.

Blend dit goed, maar niet te lang in een sterke blender anders is het niet meer lekker koud. Strooi er eventueel nog wat toppings over die je lekker vindt. Ik heb hier gepofte tarwe en kokosrasp, maar dit kan natuurlijk ook met fruit, chocolade, noten, granola, muesli, verzin het maar. Laat je me weten welk fruit jij hebt gebruikt? Eet smakelijk!


Liefs,

Anouk

Leefstijlcoach, fysio en superjuffie bij HipFitMam

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page