top of page

Pak je na je bevalling je ‘oude’ sport weer op? Of niet?

Wanneer je weer verantwoord met bewegen en sporten bent gestart na je bevalling en je weer zin hebt wat pittiger te gaan belasten zou je, indien je dat voor je zwangerschap deed, je oude sport weer op kunnen pakken. Zeker voor vrouwen die gewend zijn een teamsport te doen, is die wens er vaak! Dat is ‘gewoon leuk’ en voelt niet als ‘werken’. Uiteraard wordt dat een uitdaging met de planning, maar waar een wil is is een weg.


Maar wat als die planning is gelukt en er andere bezwaren zijn? Bezwaren als; soms kleine scheutjes incontinentie bij vermoeidheid in combinatie met sprongvormen of sprinten, borsten die gevoeliger en groter zijn bij het geven van borstvoeding, moeten kolven ergens tijdens een competitiedag of een verandert lichaam wat wellicht niet zo strak is als je gewend was.

Allemaal punten waar vrouwen tegenop kunnen zien… Gelukkig zijn er anno 2024 heel veel oplossingen en accessoires die het allemaal een beetje vergemakkelijken en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk vrouwen lekker de sport kunnen doen die ze het allerleukst vinden.


Wat zijn redenen waarom vrouwen niet terugkeren naar hun sport na een periode van verminderde activiteit als de periode rondom de bevalling?

 

• Pijnlijke borsten

• Urine incontinentie en/of moeite met ophouden van windjes

• Energie gebrek

• Angst om te gaan bewegen

 

Oplossingen om te zorgen dat iedere moeder weer lekker kan gaan sporten.

Als gezegd zijn er voor sommigen redenen simpele oplossingen. Hier dan ook wat tips:


Een goede sportBH

1. Wil je weer gaan sporten, koop een nieuwe, goede sportbh! Je borsten veranderen en hebben echt niet meer genoeg steun aan dat vodje van 10 jaar geleden… Zeker niet wanneer je borstvoeding geeft. Investeer in een goede bh en laat je goed adviseren!


Wat te doen bij incontinentie?

2. Incontinentie is natuurlijk vervelend. Of dat nu van urine is, windjes of wellicht meer. Ga in ieder geval naar een bekkenfysio voor een postpartumcheck (zoek hier de bekkenfysio bij jou in de buurt), maar weet dat er hulpmiddelen zijn. Natuurlijk kun je een (katoenen) inlegkruisje gebruiken, maar er zijn ook speciale sporttampons te koop die je kunnen helpen wanneer je therapie hebt en desondanks, dan wel tijdelijk toch meer ondersteuning van je bekkenbodem of vaginawand nodig hebt.


Waar haal je de energie vandaan?

3. Als moeder heb je ineens een extra baan erbij zonder dat je daar extra tijd voor krijgt. Wanneer je ook nog borstvoeding geeft kost dit ook nog eens extra energie. Niet raar dus dat de balans tussen belasting en belastbaarheid dan ver te zoeken is in de eerste periode na de bevalling. Uiteraard hoop je dat dit in de maanden na de bevalling verbeterd en je steeds een beetje meer energie gaat krijgen zodat je ook weer de ruimte gaat zien en voelen te gaan trainen zodat je de positieve spiraal kunt aanzetten waardoor je nog meer energie gaat krijgen. Het loont zeker de moeite om langs te gaan bij een gespecialiseerde train(st)er om ervoor te zorgen dat je op de juiste wijze weer gaat opbouwen zodat je makkelijk feedback kunt vragen wanneer je vragen hebt en gericht kunt trainen. Wellicht kun je je trainster op de zijlijn betrokken houden terwijl je je oude sport alweer hebt opgepakt.


Kennis geeft controle en vermindert angst om te bewegen

4. Kennis is macht. Het is mijn taak als fysiotherapeut je zoveel mogelijk informatie te geven over wat er met jou lichaam gebeurt en wat het effect is van het moederworden en zijn op jouw bewegend functioneren. Echter. Niet alleen mijn informatie zal jou bereiken, maar alle info van het world wide web, insta en overige socialmedia, de ervaringen van vriendinnen, andere moeders en wellicht je zussen als ook goed bedoelde adviezen van ieder ander mens. Grote kans dus dat niet alle informatie accuraat is en soms zorgt het voor meer vragen dan informatie. Merk je dat je vragen hebt, zorg dan dat je de antwoorden krijgt van experts. Schroom niet te vragen. Aan mij of aan welke specialist dan ook! Een medium als linkedIn dan wel insta zijn heel laagdrempelig om een specialist (graag eentje zoeken met een opleiding) een vraag te stellen en de meesten vinden het enkel leuk je te helpen en goed te informeren.


Denk aan dat heerlijke gevoel van winnen en ga ervoor!

Laat je niet weerhouden om dat heerlijke gevoel van winnen, samen werken, samen kletsen, schreeuwen en lol maken. Toch bezwaren? Kijk waar je moet zijn om deze te doen ‘verdwijnen’ of aanvaardbaar te maken zodat je met een gerust hart lekker kunt gaan trainen en weer in je team kunt dan wel je sport kunt gaan oppakken. DM mij gerust wanneer je hulp nodig hebt of zoekende bent.


Ondersteunende kleding

Wist je dat er momenteel een onderzoek wordt gedaan naar het effect van het dragen van ondersteunende kleding bij het sporten? Er is al een onderzoek(je) geweest waarbij vrouwen significant minder urine verliezen wanneer ze strakke, al dan niet corrigerende kleding of ondergoed dragen. De reden? Wellicht ondersteuning? Wellicht zorgt dit voor meer ontspanning? Of misschien helpt het de stbiliteitsspieren? Dat is dus nog niet duidelijk en hopelijk geeft dit onderzoek meer inzicht.

Maar corrigerend ondergoed dan wel een fijne broek die wat steviger aanvoelt en ondersteund, kan dus net een verschil maken!


Benieuwd waar jij je comfortabel in voelt en of je je sport ‘gewoon’ weer oppakt!

Post: Blog2_Post
bottom of page