top of page

Genieten van de zon tijdens je zwangerschap

Bijgewerkt op: 29 jun. 2022


Heerlijk die temperaturen! Lekker een terrasje pakken en de zonnestralen op je snoet voelen. Maaaar in hoeverre is dat verstandig tijdens je zwangerschap? En kan het ook kwaad voor jezelf of je kleintje?Tijdens je zwangerschap kun je gewoon lekker genieten van het mooie weer. Als je een paar voorzorgsmaatregel


en neemt kun je probleemloos de zon in. Let wel altijd goed op; door de hormonen wordt de huid namelijk gevoeliger voor zonnestralen en er zijn wel wat risico’s waar je je bewust van moet zijn.


De zon: een vitamine D-bomNaast dat de zon ons laat stralen, zorgen de stralen er ook voor dat onze huid vitamine D kan aanmaken. Die vitamine is extra belangrijk tijdens je zwangerschap voor de vorming van het skelet van je baby!

Je hoeft hier echter niet de hele dag voor in de zon: 15 tot 20 minuten met je blote armen en benen in de zon is al voldoende om de benodigde hoeveelheid aan te maken.


Hoe zit het met het zwangerschapsmasker?


Het zwangerschapsmasker, met de wetenschappelijke naam chloasma* chloasma is een hyperpigmentatie van de huid: bruine vlekjes die voornamelijk op het gelaat voorkomen. Het zwangerschapsmasker verschijnt meestal tussen de 4de en 6de maand. Het wordt veroorzaakt door de hogere hormoonspiegel die de aanmaak van melanine* stimuleert en voor een verhoogde pigmentatie zorgt. Blootstelling aan de zon kan een zwangerschapsmasker veroorzaken of verergeren.

Deze bruine vlekjes verschijnen meestal op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip, maar kunnen ook op de buik (bruine streep), op de tepels, in de oksels en op littekens voorkomen. Meestal verdwijnen ze vanzelf weer in de loop van het jaar na de bevalling. Gaan de vlekjes niet weg? Raadpleeg dan een dermatoloog, die kan wellicht iets voor je beteken.


Andere risico’s van zonnen tijdens de zwangerschap


Blootstelling aan de zon wanneer je zwanger bent, vormt geen direct risico voor je kindje. Die kan er echter wel last van hebben wanneer jij het te warm hebt of uitgedroogd bent. Bovendien heb je tijdens je zwangerschap vaak een gevoeligere huid, waardoor je gemakkelijker verbrandt.Wat te doen? Neem voorzorgsmaatregelen!


Zoals je hebt gelezen kun je prima van de zon genieten tijdens je zwangerschap. Maar om risico’s te vermijden en simpelweg goed voor jezelf en je kleintje te zorgen zijn er een paar slimme voorzorgsmaatregelen:

1. Blijf uit de zon tussen 12.00 u en 16.00 u. Dan zijn de stralen namelijk het sterkst.

2. Bescherm je gezicht en lichaam met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Je kunt ook een hoed en lange kleding dragen.

3. Blijf niet te lang in de zon en gebruik geen lichtgevoelige producten zoals parfum.

4. Zorg dat je vochtgehalte op peil blijft en drink minimaal 1,5 liter water per dag.Bij HipFitMam zorgen we graag goed voor ‘onze’ zwangere dames. Ons advies is dan ook dat, wanneer je in de avond bij ons komt sporten op een warme dag, je al door de dag heen goed let op je vochtgehalte. Ook tijdens de trainingen lassen we extra pauzes in om te drinken en even rustig aan te do


en. Indien nodig passen we in algehele zin de training aan en doen het even op een wat lager pitje. Is de temperatuur op moment van trainen hoger dan 29 graden? Dan slaan we de standaard training op dat moment over en kijken we voor een alternatief; wellicht wat later op de avond, een wandeling door het bos of misschien een lekker badje om in te plonsen…


Wil jij ook lekker komen sporten tijdens je zwangerschap? Plan dan HIER je gratis proeftraining met code ”voorjaar22pl”!*Chloasma= Ook zwangerschap


smasker of melasma genoemd. Het is een aandoening die gekenmerkt wordt door onregelmatig gevormde pigmentvlekken, meestal op het gezicht en die voorkomt bij bepaalde ziekten en tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmasker).

*Melanine= Belangrijkste biologisch pigment, dat de huidskleur bepaalt32 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page