top of page

Is het verantwoord te gaan skiën tijdens je zwangerschap?

Bijgewerkt op: 2 jan.


Een onbegaan wit dek verse sneeuw. Dat vraagt maar om 1 ding: warm aankleden en gaan! Lekker skiën of boarden en buiten zijn. Maar is dat eigenlijk verantwoord tijdens je zwangerschap?


Om de een of andere reden dienen toffe dingen zich net aan op een moment dat je eigenlijk niet weet of het verstandig is… Een vriendin stelt voor te gaan wakeboarden terwijl je net een paar weken weet dat je zwanger bent. Werk bedenkt om tijdens een teambuildingsuitje te gaan wandklimmen in jouw 26e week zwangerschap. En dan is er dus ook nog de wintersport die, aangezien 9/12 een vrij groot percentage behelst, hoogstwaarschijnlijk samenvalt met jouw zwangerschap.


Wanneer kun je wel of wellicht beter niet gaan skiën of snowboarden?

Om veilig te kunnen skiën en boarden is het van belang je risico’s in te schatten.

Sta je al van kinds af aan en vol vertrouwen op de latten dan wel board, of is het iets dat je pas een paar jaar doet en waar je wellicht nog wat onzeker over bent? Wanneer je bijna zonder nadenken van een pittige rode piste af kunt, begrijp je vast dat er een minder grote kans is op vallen dan wanneer je met knikkende knietjes van blauw af gaat. Wees eerlijk naar jezelf!


Gevorderd of beginner: iedere zwanger heeft wat meer kans om te vallen.

Tijdens en ook na je bevalling heb je door de hormonen wat minder stabiliele gewrichten en al je spieren reageren wat minder snel dan normaal. Aangezien wintersport vooral een soort van ontspannen en glijden is hoeft dat in de basis geen punt punt te zijn. Echter, je kunt niet alles zelf controleren. Zo zijn de condities van de sneeuw niet altijd even goed, moet je vlot kunnen reageren wanneer er voor je iets gebeurd en kunnen uitwijken om welke reden dan ook. Drukke pistes vormen dus een groter risico omdat je niet alles zelf in de hand hebt. Offpiste moet je wellicht snel kunnen wenden en is dan ook sowieso niet aan te raden.


Wat als je besluit te gaan, maar valt tijdens het skiën of snowboarden?

Belangrijk is je te realiseren dat je kleintje goed beschermd zit in jouw buik. Hij of zij zal niet zo snel iets krijgen als je valt of wanneer je je stoot. Een harde val en zeker op je buik wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Wanneer je tijdens het boarden of skiën toch valt, schrik je logischerwijs. Dit heeft tot gevolg dat je meer gaat aanspannen in je romp waardoor je wellicht de beweging van je kindje minder voelt. Probeer dan ook, wanneer jij na een val je kleintje minder voelt, eerst eens goed te ontspannen. Neem een rustige houding aan, ontspan je kaken, laat je schouders hangen, laat je buik, billen en bekkenbodem ontspannen en houdt of zet je voeten een beetje naar buiten gedraaid. Adem zo langzaam mogelijk uit en houdt deze bodycheck van ontspanning een paar minuten vol. Vaak zul je merken dat je je kleintje weer voelt ondanks dat je jezelf wellicht wel een paar blauwe plekken hebt bezorgd. Bij twijfel uiteraard altijd je verloskundige of behandeld arts bellen!


Heeft de duur van je zwangerschap invloed op de risico’s?

Tot 12 weken zwangerschap

Je kindje is nog zo klein dat het achter je schaambot zit. Hier zit het veilig en kan er weinig mee gebeuren. Sowieso zit je kind als gezegd erg goed verpakt in de baarmoeder. Het vruchtwater om hem/haar heen zorgt voor een veilige buffer. Een klein stootje moet dus kunnen. Raak dus niet meteen in paniek als je met je buik ergens tegenaan stoot, er is dan waarschijnlijk niets aan de hand.

Ben je echt hard gevallen of heb je een harde stoot op je buik gehad? Bel dan in ieder geval even ter controle met je verloskundige of arts. Ze bespreken dan samen met jou de situatie. Pas op met het gebruik van pijnstillers. Als je zwanger bent mag je namelijk niet alles gebruiken.


Na 12 weken zwangerschap

Zodra je baby een groeispurt doormaakt zal je buik op een gegeven moment beter zichtbaar worden en komt je kindje ook achter het schaambot vandaan. Nog steeds ligt hij of zij goed beschermd in een zak met vruchtwater als schokdemper, maar het is wel kwetsbaarder dan tot 12 weken. Vanaf een week of 30 wordt het echt vol in je buik en ligt je kindje dichter naar ‘jouw buitenkant’ en is de natuurlijke schokdemper dus minder. Wanneer je later in de zwangerschap valt of een harde stoot op je buik krijgt is het altijd raadzaam om de verloskundige of arts te bellen.


Zorg dat je goed getraind bent

Wat uiteraard helpt is een fit lijf! Check welke training helpt om je balans te optimaliseren en je lijf sterk te maken. Alle beetjes helpen. Kom je daar niet uit? Vraag je trainer of verloskundige om gerichte oefeningen. Stuur me gerust een berichtje als je er niet uit komt.


Weet waar de hulpdiensten zitten in het gebied

Uiteraard is het altijd slim te weten hoe je de hulpdiensten kunt bereiken, maar wanneer je zwanger in het buitenland bent is het extra belangrijk. Zoek van tevoren even het telefoonnummer op en kijk eens hoe de geboortezorg is geregeld in dat land zodat je weet waar je eventueel heen moet wanneer je je echt zorgen maakt of gecontroleerd moet worden.

Conclusie

Wintersport is één van de gezondste vakanties die er is; je bent lekker in beweging en veel buiten. Het is een kwestie van boerenverstand gebruiken bij het inschatten van je valrisico.

  • Hoe meer ervaren, hoe makkelijker je kunt reageren en dus hoe kleiner het risico op vallen.

  • Hoe drukker of moeilijker de piste hoe meer kans op snel moeten kunnen reageren en dus verhoogde kans op vallen.

  • Hoe verder je in je zwangerschap komt (vooral vanaf 20weken) hoe kwetsbaarder de positie van je kindje.

Mijn advies dan ook: wees wijs en eerlijk. Ben je vol vertrouwen en staan ‘de lichten op groen’ wat betreft de risico’s? Wees verantwoord in je keuzes en go for it! Toch wat onzeker? Better safe than sorry. Wandelen en genieten van de prachtige uitzichten met een goed boek of leuke podcast in je oren kan ook heel fijn zijn.



46 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page