top of page

Vena Cava inferior Syndroom tijdens de zwangerschap.

Misschien heb je weleens het advies gekregen tijdens je zwangerschap niet op je rug te gaan slapen... Of geen oefeningen meer op je rug te doen. Waarom is dat? En is het echt nodig?


Ik vertel je de anatomie van je lichaam en zal uitleggen waarom dat advies soms wordt gegeven. Echter, in eerste instantie zal ik altijd zeggen: lekker doen wat goed voelt!

De vena cava inferior is een belangrijk bloedvat dat onder andere loopt tussen je baarmoeder en je ruggengraat. Het wordt ook wel de onderste holle ader genoemd. Deze ader brengt het bloed vanuit de buik en de onderste ledematen naar het hart. Dit grote bloedvat passeert eerst de darmen en komt dan uit in de lever, waar het wordt verwerkt.


Druk op bloedvat door baarmoeder

Bij het vena cava inferior syndroom ontstaat druk van buitenaf op het bloedvat zelf. Daardoor wordt het vat nauwer en kan het bloed minder goed passeren. Tijdens de zwangerschap kan deze druk ontstaan door de groeiende baarmoeder. Vooral vanaf de tweede helft van de zwangerschap wordt deze zwaarder en als de vrouw op haar rug ligt, drukt de baarmoeder op bloedvaten in het bekken en in de rug (vena cava inferior). Hierdoor is de terugstroom van bloed naar het hart verminderd en ontstaat er een sterke daling van de bloeddruk.


Verschijnselen van het vena cava syndroom

De plotselinge bloeddrukdaling in je lichaam veroorzaakt direct

  • duizeligheid,

  • een vreemd gevoel van onbehagen,

  • zweten en

  • misselijkheid.

  • Soms verschijnen er zwarte vlekken voor de ogen en

  • gaan je handen tintelen.

  • Wanneer je niet direct ingrijpt, kun je zelfs flauwvallen.


Ondanks dat het vena cava syndroom niet gevaarlijk is kan het wel heel lastig en beangstigend zijn. Je baby merkt er ook niets van omdat deze het bloed toegevoerd krijgt via een andere ader. Lang niet iedereen heeft hier last van, er zijn geen harde cijfers in de wetenschap te vinden.


Wat kun je doen wanneer je last hebt van symptomen van het vena Cava inf. Syndroom?


  • Zijligging

Wanneer je merkt dat je duizelig wordt, zoek dan een plekje op waar je even op je zij kunt gaan liggen. Je baby kantelt in die houding weer naar voren, waardoor je holle ader weer volledig open komt te staan en de bloedtoevoer weer op gang kan komen. Wanneer je baby’tje vrij ver naar achteren gekanteld ligt, kun je ook in zittende positie last krijgen van het vena cava inferior syndroom.

  • Informeer mensen om je heen

Vertel mensen om je heen, dat als je

flauwvalt ze je nooit op je rug neer mogen leggen maar op je linkerzij met je bovenlijf ietsje naar voren gebogen.

  • Houding

Je kunt rekening houden met je houding. Vermijd rugligging en ga slapen op je linkerzij.

Wanneer je een tijd moet zitten kun je een kussentje in het holle gedeelte van je rug stoppen. Daardoor kantelt de baarmoeder naar voren en zul je weinig last hebben van het syndroom.


Omdat het vena cava syndroom direct samenhangt met je zwangerschap, zullen de verschijnselen na je bevalling vanzelf verdwijnen.


Geen klachten? Lekker liggen zoals jij wilt!

Heb je geen klachten, dan is er dus ook niets om rekening mee te hoeven houden. Blijf goed naar je lichaam luisteren. Ben je bijvoorbeeld tijdens de zwangerfit oefeningen aan het doen in ruglig of lig je op je rug tijdens de onspanningsoefening en krijg je een onprettig gevoel? Verander dan van houding en adem rustig door. Je zult merken dat je je vlot beter voelt. Wij zullen je nooit laten vertrekken voor je je weer helemaal lekker voelt!


Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust!


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page